IOANNINA FOR EVER !!!!!!!!!

alekos000@gmail.com

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Γιάννενα: Στον καθρέφτη της λίμνης

Τα Γιάννενα είναι μία από τις δύο ελληνικές πόλεις (η άλλη είναι η Καστοριά) που έχουν την τύχη να βρέχουν τις γειτονιές τους στα γλυκά νερά μιας λίμνης. Ταυτόχρονα, σηκώνει στους ώμους της μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά, που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά της Ηπείρου. Σήμερα, η θρυλική πρωτεύουσα φαίνεται πως αναζητά και πάλι την ταυτότητά της. Ο οικιστικός ιστός μεγαλώνει και επεκτείνεται προσπαθώντας να ανταποκριθεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Όμως, η φυσική, πολιτιστική και γεωγραφική πρωτεύουσα της Ηπείρου είχε πάντα τον τρόπο να αφομοιώνει τις εξελίξεις, χωρίς να παραμελεί το βαρύ ιστορικό της παρελθόν. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει για μια ακόμη φορά.

Ματιές στο παρελθόν
Τα Γιάννενα λέγεται ότι τα έκτισε ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η πόλη γρήγορα αναπτύχθηκε σε κέντρο της περιοχής, με εμπορικές και πνευματικές δραστηριότητες που ξεπερνούσαν τον ελλαδικό χώρο. Στο πέρασμα του χρόνου, από εδώ πέρασαν στρατηλάτες και κατακτητές, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Ωστόσο, άφησαν τη σφραγίδα τους και χιλιάδες ανώνυμοι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εποχή του ξακουστού Αλή Πασά Τεπενενλή, που άφησε τη σφραγίδα της στην πόλη. Τα ίχνη από αυτή την πολυτάραχη και, όπως πολλοί πιστεύουν, αμφιλεγόμενη περίοδο ακόμη και σήμερα καθορίζουν την πραγματικότητα στα Γιάννενα του 21ου αιώνα.

Σεργιάνι στα καλντερίμια της ιστορίας
Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να ξεκινήσουν οι βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, η ανάβαση στο Ιτς Καλέ, η άσκοπη περιπλάνηση στην αγορά όπου έχουν τα στέκια τους οι μπακιρτζήδες και οι ασημιτζήδες. Στο Κάστρο ξεχωρίζουν το παλάτι και το τζαμί του Ασλάν Πασά, κτίσμα του 1618 μ.Χ., όπου στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο. Τα εκθέματά του προέρχονται από τα χρόνια της συνύπαρξης στην πόλη τριών κοινοτήτων, της ελληνικής, της τουρκικής και της εβραϊκής. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το εξαιρετικό Μουσείο «Φώτη Ραπακούση» με σπάνια κειμήλια, μικροαντικείμενα και όπλα που προέρχονται από τα προεπαναστατικά χρόνια και φτάνουν μέχρι την Εθνική Αντίσταση. Όμως, τελικά αυτό που μένει αλησμόνητο είναι η υπέροχη θέα από τις χορταριασμένες πολεμίστρες προς τη λίμνη, το Μιτσικέλι και τις βουνοκορφές της Πίνδου. Βέβαια, το μεσημεράκι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία, όπου η νεολαία -τα Γιάννενα είναι μια ζωντανή φοιτητούπολη!- αλλά και οι εκατοντάδες επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ τους ή τους νόστιμους μεζέδες στα καλαίσθητα παραλίμνια εστιατόρια και καφέ.


http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου