IOANNINA FOR EVER !!!!!!!!!

alekos000@gmail.com

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ....

Οι δείκτες του κινούνται ασταμάτητα και οι ώρες κυλούν. Αργά για ορισμένους, γρήγορα για κάποιους άλλους. Η βενετσιάνικη καμπάνα και τα οθωμανικά σύμβολα στις τέσσερις εντοιχισμένες πλάκες του μαρτυρούν πως πρόκειται για ιστορικό και πολιτιστικό διατηρητέο μνημείο. Εκεί Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 και εκεί υψώθηκε η γαλανόλευκη από μέλη της ΕΠΟΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1944. Ο λόγος για το περίφημο Ρολόι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σύμβολα της πόλης, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της.

Ο νεοκλασικός πυργίσκος, χτισμένος σε κομβικό σημείο στην καρδιά των Ιωαννίνων, αποτελεί σημείο συνάντησης κατοίκων κι επισκεπτών τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και αφετηρία για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη। Τα Ιωβηλαία του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στάθηκαν αφορμή για την πρωτίστως χρηστική και ακολούθως διακοσμητική κατασκευή, η οποία ανεγέρθηκε το 1905 στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά του Κούρδου.

Η τελειότητα σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών γιαννιώτικων κτηρίων όπως το Καπλάνειο Μέγαρο, η παλιά Ζωσιμαία Σχολή και η Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή ήταν ενδεικτική του ταλέντου του Περικλή Μελίρρυτου, στον οποίο και ανατέθηκε η κατασκευή του Ρολογιού। Στον διάτρητο πυργίσκο συναντιούνται νεοκλασικά και ανατολίτικα στοιχεία, ενώ μικρές κολόνες από χυτό σίδηρο με πολυγωνικά κιονόκρανα στηρίζουν το θόλο του. Στη βενετσιάνικη καμπάνα, στις κρήνες και στα οθωμανικά σύμβολα των εντοιχισμένων πλακών που περιβάλλουν τον πύργο και από τις 4 πλευρές διαφαίνεται και το πολυπολιτισμικό στοιχείο. Ωστόσο, το σήμα κατατεθέν του τόπου του Αλή Πασά και της κυρα-Φροσύνης έμελλε να υποστεί σοβαρές ζημιές από λάθος κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925. Το Ρολόι στην ίδια θέση, αναστηλωμένο εκ νέου από την 6η Εφορεία Νεότερων Μνημείων, συνεχίζει το έργο που του ανατέθηκε: να μην αφήνει λεπτό να περάσει, χωρίς να θυμίζει το ιστορικό φορτίο που κουβαλά.


ΦΩΤΟ: http://ligapola.blogspot.com

ΠΗΓΗ: http://www.travelstyle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου